Termiğe direniş sürüyor: Greenpeace dava açtı

Yayınlama: 23.03.2017
A+
A-

Silivri ve Çerkezköy arasında yapılmak istenen kömürlü termik santral için alınan acele kamulaştırma kararına karşı Greenpeace ile birlikte dava açıldı. Zira Çerkezköy’de kömürlü termik santralin kurulması durumunda içme suyu kaynakları termik santralin elektrik üretimi, soğutma, kül boşaltma gibi faaliyetleri nedeniyle tehdit altında kalacak.

‘SAVAŞ VE ACİL DURUMLARDA UYGULANABİLİR’
Silivri ve Çerkezköy arasında yapılmak istenen kömürlü termik santral için alınan acele kamulaştırma kararına karşı Greenpeace ile birlikte dava açıldı. Çerkezköy’e kurulması planlanan 545 hektarlık Enerji Üretim Alanı’nın 485 hektarlık kısmı ise Silivri’de yer alan termik santral ile ilgili olarak 22 Şubat’ta alandaki bazı taşınmazlar hakkında Bakanlar Kurulu kararıyla acele kamulaştırma kararı alınmıştı. Birgün’ün haberine göre; Greenpeace İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Avukat Deniz Bayram, kişilere ve kurumlara ait taşınmazların ‘‘acele kamulaştırılması” usulünün sadece “yurt savunması, savaş ve acil durumların gerektirdiği” çok ciddi ve sıkı politikalar ile uygulanabileceğinin altını çizdi.

‘MÜLKİYET HAKKI İHLAL EDİLİYOR’
Termik santrallerin sadece çevresel sonuçlar yaratmadığını mülkiyet hakkını da ihlal ettiğini belirten Avukat Bayram, “Enerji planlamasında acele kamulaştırma kararının alınmasının sonuçlarını çok değil, iki yıl önce Yırca köylüleri hukuksuz bir karar ile 6 bin zeytin ağacını kaybettiğinde anladık. Yargı, enerji planlaması için acele kamulaştırma yapılamayacağına karar verdi. Termik santraller sadece çevresel sonuçlara neden olmuyor aynı zamanda acele kamulaştırma usulü ile kişilerin mülkiyet hakkını da ihlal ediyor.” ifadelerini kullandı.
‘TRAKYA’DAKİ TÜM YURTTAŞLAR BİLGİLENDİRİLMELİYDİ
Çerkezköy’de kömürlü termik santralin kurulması durumunda içme suyu kaynakları termik santralin elektrik üretimi, soğutma, kül boşaltma gibi faaliyetleri nedeniyle tehdit altında kalacak. Birgün’ün haberine göre; Greenpeace İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Reşit Elçin, bu santralin Ergene Havzası’nın mevcut su kirliliği açısından Trakya için, hava kirliliği açısından da İstanbul için çok ciddi bir tehdit olduğunu belirterek, “Hiçbir fizibilite ve teknik altyapı çalışması olmayan bu projeden, planlanan arazi içinde yaşayan kimsenin haberi yoktu. Böylesi büyük ve tehlikeli bir proje öncesi hem çevreye hem de insan sağlığına vereceği etkilerle ilgili sadece planlanan alandaki kişiler değil, İstanbul ve Trakya’daki tüm yurttaşlar konu hakkında bilgilendirilmeliydi.” diye konuştu.