Eğitim sendikalarından ortak protesto

Eğitim sendikalarından ortak protesto
Yayınlama: 28.02.2014
A+
A-

Türkiye’de faaliyet gösteren Eğitim Sendikalarının Çerkezköy Şube ve Temsilcilikleri, hükumet tarafından TBMM’ye sunulan Milli Eğitim Temel Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı protesto etmek amacıyla bir günlük greve giderken, konuyla ilgili ortak bir basın açıklaması yaptı. Çarşamba günü Çerkezköy Belediye Meydanı’nda saat 10.30’da gerçekleştiren protesto gösterisine Eğitim-İş, Eğitim-Sen ve Türk Eğitim-Sen Çerkezköy Şubeleri katıldı.Sendikalar, yaptıkları ortak basın açıklamasının başında,  “Eğitimde tarihin en büyük tasfiye yasasına ve siyasi iktidarın dayatmalarına itiraz ediyoruz” derken,  Hükümet tarafından TBMM’ye sunulan Kanun Tasarısının, dershanelerin kapatılması ve özel okullara dönüştürülmesi bahanesi ile meclis gündemine getirildiğini savundu
 
 
eğitim sendikaları protesto (1)Eğitim-İş, Eğitim-Sen ve Türk Eğitim-Sen Çerkezköy Şubeleri, hükümet tarafından TBMM’ye sunulan Milli Eğitim Temel Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı protesto etti.
Sendikalar, yaptıkları ortak basın açıklamasının başında,  “Eğitimde tarihin en büyük tasfiye yasasına ve siyasi iktidarın dayatmalarına itiraz ediyoruz” derken,  Hükümet tarafından TBMM’ye sunulan Kanun Tasarısının, dershanelerin kapatılması ve özel okullara dönüştürülmesi bahanesi ile meclis gündemine getirildiğini savundu.
EĞİTİMDEKİ SORUNLAR DAHA DA DERİNLEŞECEK
Kanun tasarısının, eğitimde yaşanan sorunları daha da derinleştireceğini savunan Sendikalar, “17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında ortaya çıkan kirli ilişkiler sonrasında büyük bir panik yaşayan siyasi iktidar, peş peşe gündeme getirdiği ve geniş halk kesimleri tarafından tepki ile karşılanan yasal değişikliklerin ardından, eğitim sisteminde büyük bir alt üst oluş yaşamasına neden olacak olan Hükümet tarafından TBMM’ye sunulan Milli Eğitim Temel Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile eğitimde yaşanan sorunları daha da derinleştirecektir” açıklamasında bulundu.
KAMU KAYNAKLARI ÖZEL OKULLARA AKTARILMAK İSTENİYOR
Eğitim sisteminin acil çözüm bekleyen onlarca sorunu olmasına rağmen, hükümetin yangından mal kaçırır gibi, üstelik bir torba yasa ile eğitim sisteminde yen bir alt üst oluşa neden olacak düzenlemeler yapmak istemesinin dikkat çekici olduğunu vurgulayan Sendika temsilcileri, “Şu anda TBMM gündeminde olan tasarı ile, dershanelerin dönüştürülmesi bahanesiyle kamu kaynaklarını özel okullara aktarılmak istenmekte, devlete ait arazi ve okul binalarının özel sektöre ve çeşitli amaçlarla kurulmuş vakıflara devredilmesi ya da kiralanmasının hesapları yapılmakta, 4 yıl ve üzeri görev yapmış olan tüm eğitim yöneticilerinin tek bir yasa ile görevden alınması ve siyasi iktidarın bir dediğini iki etmeyen valiler tarafından atanmasının adımları atılmak istenmektedir”  cümlelerine yer verdi.
İŞ GÜVENCESİ ADIM ADIM KALDIRILIYOR
Tasarı ile birlikte, aday öğretmenlere yeni bir sınav getirilmesinin, sadece aday öğretmenleri ilgilendiren bir sorun olmadığına dikkat çeken temsilciler, “Bu uygulamanın arkasında, eğitimde esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma uygulamalarının artması ve iş güvencemizin adım adım kaldırılması vardır. Yıllardır okulları ve diğer eğitim kurumlarını birer ticarethane haline getiren ve eğitim yöneticilerinin valiler tarafından atanmasının ardından eğitimde performansa dayaklı ve sözleşmeli istihdamı temel alan, iş güvencemizi ve elimizde kalan son hakları geri almayı hedefleyen uygulamaları hayata geçirmenin hazırlığı içindedir” ifadelerini kullandı.
SİYASET ELİNİ EĞİTİMDEN ÇEK
Hükümetin eğitim sistemini yeni bir kaosun içine itmek istediğini ve bunun karşısında sessiz ve tepkisiz kalmalarının beklenemeyeceğini vurgulayan Sendika Temsilcileri, “TBMM’ye sunulan kanun taslağına karşı mücadeleyi ortaklaştırmak için Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen ve Eğitim İş olarak, 26 Şubat Çarşamba günü tüm ülke çapında bir günlük ortak grev kararı alınmıştır. Hükümetin eğitim sistemini hem içerik, hem de yönetim anlayışı olarak kendi siyasal hedefleri ve ideolojik çizgisine paralel bir şekilde biçimlendirmesine sessiz ve tepkisiz kalmamız mümkün değildir. Bu nedenle sendikalı ya da sendikasız ayrımı yapmadan, yıllardır Milli Eğitim Bakanlığı’nın yanlış ve taraflı uygulamaları nedeniyle mağdur olmuş, bugününden ve geleceğinden endişe eden bütün eğitim ve bilim emekçilerini, yaptığımız greve katılmaya ve siyasi iktidarın her türden dayatmacı ve bizleri yok sayan uygulamalarına karşı sesimizi yükseltmeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.
BU UCUBE TASARI ACİLEN GERİ ÇEKİLMELİDİR
Söz konusu tasarının, insan hakkı ihlalleriyle dolu olduğunu savunan sendikalar, “Bu tasarı kazanılmış hakları budamaktadır. Eğitimin yandaşlıkla birlikte anılmasına neden olacaktır. Ehliyetin, liyakatin, bilginin, tecrübenin değil; AKP iktidarının adamı olmanın temel kıstas yapılmasına yol açacaktır. Sinen, korkan, itiraz edemeyen, bir köşede kendisine çizilen kaderi bekleyen, haksızlıklar karşısında sesini yükseltmeyen ‘köleler’ eğitimin her kademesinde filizlenecektir. Hükümet, bu tasarı ile Türkiye’de tarihi görülmemiş gerginliklerin fitilini ateşlemiştir. Herkes emin olmalıdır ki; biz eğitimciler, gerginlik ise gerginlik, eylem ise eylem üzerimize düşen her şeyi sonuna kadar yapacağız. Bu tasarıyı bizlere reva görenleri, tasarı geri çekilene kadar rahat bırakmayacağız. Kibirli olanlar, her türlü kudreti kedisinde görenlere son sözümüz şudur: eğitimciler kendilerine yapılan zulmü, gücü elinde bulunduranların eziyetini görmektedir. Dolayısıyla inatlaşmanın eğitimimize faydası değil, aksine çok büyük zararları olacaktır. Dolayısıyla intikam hırsı ile hareket edenleri eğitimi yerle yeksan ettiğinin artık farkına varmalı ve bu ucube tasarıyı ivedilikle geri çekmelidir” sözleriyle açıklamayı tamamladı.
 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.