CHP’li heyetten Çerkezköy TSO’ya ziyaret

CHP’li heyetten Çerkezköy TSO’ya ziyaret
REKLAM ALANI
Yayınlama: 01.05.2023
A+
A-

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret eden CHP Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, oda üyelerinden ve yönetiminden destek talep etti. Öztrak, Millet İttifakı olarak sanayicilerin ve vatandaşların kalkınması için doğru ekonomi politikalarını uygulayacaklarını belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak’a ziyaretinde; CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, CHP Tekirdağ İl Başkanı Volkan Nallar, İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, Belediye Meclis Üyeleri Gökay Keleşoğlu, Bulut Becerik ve CHP Çerkezköy İlçe Sekreteri Hüseyin Ülger eşlik etti. 

“SON DERECE GARİP ŞEYLER YAPILIYOR” 

CHP’li heyet, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin ve Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından karşılandı. Ziyarette konuşan Faik Öztrak, “Bugün dış ticaret açığı 117 milyar dolar. Bu bir rekor. 117 milyar dolar dış ticaret açığı, çok yüksek bir cari açığa tekabül ediyor. Cari açık ne demek? Dış borçlanma demek. Dış borcu veren var mı? Bugün Türkiye’ye uzun vadeli borç veren, kredi getiren ya da yatırım için gelen kalmadı. Bunun için ne yapılmalı? Bütün bunlara rağmen sabit kur politikası uygulamaya çalışıyorlar. Son derece garip şeyler yapılıyor. Bugün Türkiye’nin en önemli problemi, ekonomi yönetimine ve genel olarak yönetime hiç kimsenin güvenmemesi. Ülkeyi yönetenlerin bunu düzeltmek için herhangi bir çabası yok. Böyle giderse, faiz sebep, enflasyon sonuç mantığıyla gidilirse, insanlar yüksek faizle kredi kullanmak zorunda kalacaklar ve krediyi de bulamayacaklar” dedi.

“DÜNYA NE YAPIYORSA SİZ DE ONU YAPACAKSINIZ”

Öztrak, “Çözüm son derece basit. Dünya ne yapıyorsa siz de onu yapacaksınız. Dünyada çok farklı bir model, büyük bir yaratıcılık falan yok. Ekonominin işleyişi var, bu işleyiş üzerinden Nobel Ödülü almış birçok insan var. Eğer ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ geçerli bir argüman olsaydı bu argümanın Nobel alması gerekirdi. Ben kariyerime Devlet Planlama Teşkilatı’nda başladım. Devlet Planlama Teşkilatı’nda Müsteşar Yardımcılığı’na kadar geldim. Ondan sonra da Hazine Müsteşarı oldum. Bu tabloları hep gördük, bu tabloların sonu hep hüsran. Baştan hepimize iyi gibi gelir, ‘ne güzel kazanıyoruz’ diye düşünürüz ama sonra bir bakarsınız ki sadece belli kişiler kazanıyor. Sizler hiçbir şey kazanamaz hale gelmişsiniz. Hatta elinizdekini, avucunuzdakini devretmek durumuna bile gelebilirsiniz” diye konuştu.   

“ANA GÖREVİ ENFLASYONU DÜŞÜRMEK”

Merkez Bankası’nın Merkez Bankacılık görevini yapması gerektiğini vurgulayan Öztrak, Merkez Bankası’nın öncelikli görevinin enflasyonu düşürmek olması gerektiğinin altını çizdi. Öztrak, “Tabi ki istihdam ve büyüme görevleri de var ama ana görevi enflasyonu düşürmek. Yüksek enflasyon ortamında ileriyi görebiliyor musunuz? Göremiyorsunuz. Yatırım yapabiliyor musunuz? Yapamıyorsunuz. Bugün nereye gitsem iş insanları ve yatırımcılar, ‘önümüzü göremiyoruz’ diyor. Önünü göremeyenler yatırım da yapamaz, istihdam da sağlayamaz. Bizim birinci hedefimiz enflasyonu 2 yıl içerisinde tek haneli rakamlara indirmek” diye konuştu. 

“BİZİ DENETLEYEBİLİRSİNİZ” 

Öztrak, “Mali disiplin anlayışını kalıcı hale getirme hedeflerimiz var. Bizi denetleyebilirsiniz. Mali Kural uygulamasını hayata geçireceğiz. Kaynakları ‘Kanal İstanbul’ gibi gösteriş projelerine yatırmak yerine öncelikli olarak deprem bölgesine, Güneydoğu Anadolu Projesi’ne, Doğu Anadolu Projesi’ne, Konya Ovası Projesi’ne ve Doğu Karadeniz Projesi’ne yatıracağız. Kırsal kalkınma ve yeniden yapılanma projelerine yatırım yapacağız. İstanbul üzerindeki baskıyı azaltacağız, Çerkezköy ve Tekirdağ üzerindeki baskıyı da azaltacağız” dedi. 

SADECE YATIRIMI DEĞİL, TÜKETİMİ DE ETKİLER”

Türkiye’de artık döviz cinsinden ya da dövizle birtakım işlemleri yapmanın ortadan kalkması gerektiğinin altını çizen Genel Başkan Yardımcısı Öztrak, “Devlet dahi zorunlu haller dışında döviz cinsinden sözleşme yapmamalı. Biz bunu sağlayacağız. Herkes kendi parasına güvenmeli. Bir yıl ya da 5 yıl içinde paranızı 4 liradan alıp 20 liraya getirirseniz kimse o paraya güvenmez. Bir dolar, 4 liradan 20 liraya çıkarsa kimse o paraya güvenmez. Bunun için Türk Lirası’na yeniden güvenin sağlanmasını temin etmemiz lazım. Hukuk devletinin olmadığı yerde yatırım olmaz. Bütün dünyada güçlü demokrasi varsa, hukuk devleti varsa orada yatırım yapmanın maliyeti daha düşüktür çünkü güven vardır. İnsanlar geleceğe güvenle baktıkları zaman yatırım yaparlar, malının, canının güvence altında olduğunu gördüğü zaman tüketim de yaparlar. Sadece yatırımı değil, tüketimi de etkiler. Onun için diyoruz ki hukuk devleti ve güçlü demokrasi çok önemli” ifadelerini kullandı. 

“YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİRMEMİZ LAZIM”

Öztrak, “Türkiye’nin ucuz emek olması mümkün değil. Eğer Avrupa Birliği’ne gireceksek, burada yaşayacaksak bizim ucuz emek olmamız mümkün değil. Düşük ücret ülkesi olmamız mümkün değil. Ücretlerimiz yüksek olacak. Ödediğimiz her 100 lira başına Almanya’da bir iş adamı ne kadar üretim yapabiliyorsa, Türkiye’de de en az o kadar üretim yapması lazım. Derinlik dediğimiz şey bu. Bugün dünyada önemli 2-3 tane daha yapmamız gereken husus var. Bunlardan birincisi ciddi bir dijital dönüşümü sağlamamız lazım. Bunu tam anlamıyla gerçekleştiremedik. Biz buna dijital devrim diyoruz. Dijital devrimi, yeşil dönüşümü gerçekleştirmemiz lazım. Kolay mı? Değil. Karbon vergileri, sıfır karbon emisyonu gibi hususların hepsinin sizlere de bedeli var. Ancak buradan elde edilen kaynakları yine sizin için kullandığımız takdirde bu geçişi sürdürülebilir kılabiliriz” dedi. 

“VERİMLİLİĞİ ARTIRMANIN EN ÖNEMLİ UNSURLARINDAN BİR TANESİ EĞİTİM” 

Öztrak, “Bu dönemde yaşanan en önemli sıkıntılardan bir tanesi de vergi denetimi ve sosyal güvenlik ile ilgili denetimlerin iş alemi üzerinde siyasi baskı kurma yöntemi olarak kullanılması. Buna bundan sonra mahal vermeyeceğiz. Böyle bir şey olamaz. İnsanlar vergisini de primini de öder, ödemiyorsa teknik olarak sıkıntı varsa denetlenir ama sadece siyaseten birilerine yakın olduğu için senede 10 defa denetlenmez” diye konuştu.  Verimliliği artırmanın en önemli unsurlarından bir tanesinin eğitim olduğunu vurgulayan Öztrak, “Ülkemizde her yerde üniversite açtık ama üniversiteden mezun olan gençlerimizin hiçbiri fabrikadaki tezgâhın başında durmak istemiyor. Masada oturmak istiyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir hayat yok. İş arayan, ‘ben iş bulamıyorum’ diyor, işveren ise ‘çalışacak adam bulamıyorum’ diyor. Bunların içinde yapısal sorunlar var tabii. Fabrikanın kapısına ‘overlokçu arıyoruz’ yazdığınız zaman bir sürü insan geliyor ama sizin istediğiniz nitelikte overlokçu değiller, siz farklı birini arıyorsunuz. Bunların iyi tanımlanması lazım” dedi. 

“HERKESİN ASGARİ BİR GELİR SEVİYESİNDE OLMASINI SAĞLAYACAĞIZ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, “Geçtiğimiz günlerde İstanbul Finans Merkezi’nin açılışı yapıldı. İyi, güzel ama aynı gün 3 ay öncesine göre finans merkezleri arasında 17 basamak birden düşüp, 90’ıncı sıraya geldik. Açsanız ne olur, açmasanız ne olur? Sizin güvenilir bir finans sisteminiz yoksa bunu götürmeniz mümkün değil. Bir diğer önemli husus da kapsayıcılık. Birileri yer birileri bakarsa o iş sürdürülebilir olmuyor. Büyümeyi kimseyi dışarıda bırakmadan, kimseyi dışlamadan götürmeliyiz. Olur ki şanssızlıklar nedeniyle belli aileler dışarıda kalıyorsa, bunların dışarıda kalma sürelerini kısaltmak, bunun nesillere yayılmasını önlemek ve bunlara asgari bir gelir sağlama görevi de devletindir. Biz de diyoruz ki Aile Destekleri Sigortasını getirmek suretiyle kimsenin aç ve açıkta kalmamasını, herkesin asgari bir gelir seviyesinde olmasını sağlayacağız” dedi.  

“ÖNEMLİ BİR DOKÜMANI ORTAYA ÇIKARDIK”

Türkiye’nin ve dünyanın en önemli meselesinin gelir dağılımı eşitsizliği değil, servetlerin eşitsizliği olduğunu söyleyen Faik Öztrak, “Bu ekonomi modeli böyle. Gidiyorsunuz Amerika’da bir buluş yapıyorsunuz, patentini alıyorsunuz, küt diye 20-30 milyon dolar alıyorsunuz. Bu gelir değil, bu servetteki artış. Bu tanımlara falan iyi bakmak lazım. Kamu yönetimine ilişkin birtakım düzenlemelerimiz var. Varlık Fonu’nu kapatacağız. Varlık Fonu bugün artık tamamen borsada, orada burada müdahalenin aracı oldu. Kime, nasıl, ne bilgi verilerek müdahale edildiği de belli değil. Çok ciddi yolsuzluklar yaşanıyor. Yeşil ve dijital dönüşüm çerçevesinde, kapsayıcılık hedeflerimiz doğrultusunda bakanlıkları yeniden yapılandıracağız. Ortak Politikalar Mutabakat Metninde mevcut. Ortak Politikalar Mutabakat Metninde 2 bin 500 tane madde var. Altı tane parti bir araya geldik, 2 bin 500 maddeden oluşan çok ciddi, Türkiye’nin ve dünyanın meselelerini kapsayan önemli bir dokümanı ortaya çıkardık” ifadelerini kullandı.

“TEK ADAMLA BU İŞLER YÜRÜMÜYOR”

Öztrak, “Bizim elimizde gerekli, yetenekli, bu işleri yapabilecek kadrolar var. Biz bu işi en iyi şekilde yaparız, Millet İttifakı olarak ülkeyi en iyi şekilde yönetebiliriz. Strateji ve Planlama Teşkilatı’nı mutlaka kuracağız çünkü planlama yok. Bakan Yardımcılıklarını kaldıracağız. Müsteşarlık Sistemini kuracağız. Eskiden bir daire başkanının çözdüğü meseleyi çözmek şimdi çok zor. Devlet Personel Başkanlığı’nı yeniden kuracağız. Gerekli haller dışında mülakat uygulamalarına son vereceğiz. Tek adamla bu işler yürümüyor” diye konuştu. 

“SANAYİMİZ ÜLKEMİZİN DE ÖNEMLİ NOKTALARINDAN BİR TANESİ”

Öztrak’ın ardından konuşan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, “Sadece sanayi alanında değil tarımsal faaliyetlerde de neredeyse istediğimiz tüm ürünleri elde edebilecek verimliliğe sahibiz fakat kanalları doğru kullanmamız gerekiyor. Sanayimiz, sadece bölgemizin değil ülkemizin de önemli noktalarından bir tanesi. Birçok sektörde faaliyet gösteren bir üretim üssüne sahibiz. Güçlü sanayimizi daha da güçlü kılmak, bölgemize ve ülkemize istihdam ile aynı zamanda katma değer sağlamak adına girişimlerimizi sürdürmeli, sorunları ise birlikte çözmeliyiz. Sanayici üyelerimiz KOSGEB ve Ticaret Bakanlığının kredi desteklerinden yararlanabiliyor. Fakat sanayici olmayan üyelerimiz kredilere ulaşma konusunda sorun yaşıyor. Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi örneği gibi Odalara da kredi verme imkânı sağlayan bir yapının kurulması faydalı olacaktır” dedi. 

“ZAMAN KAYBINA DA NEDEN OLUYOR” 

Çetin, “Öte yandan gerek sanayisi gerekse de aldığı insan göçü ile birlikte sürekli büyüyen Çerkezköy, Kapaklı ve Saray ilçelerimizde araç sayılarının yoğunluğu nedeniyle de üç ilçe arasında ortak bir noktaya TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonu kurulmasının da gerekliliğini göz ardı edemeyiz. Bu nedenle araç muayene istasyonunun bölgemize kazandırılmasını istiyoruz. Mevcut istasyonun Çorlu’da bulunması yakıt masrafının yanı sıra büyük bir zaman kaybına da neden oluyor. Bu vakit kaybı aynı zamanda bir iş kaybı da demektir” diye konuştu.  

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.