Marmara’dan çıkan midyeler yenebilir mi?

Marmara’dan çıkan midyeler yenebilir mi?
Yayınlama: 08.07.2021
A+
A-

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Enez Kaplan, Sağlık Bakanı’na Marmara Denizi’nde oluşan müsilaj (deniz salyası) ile ilgili yazılı soru önergesi verdi
Tüm Marmara’yı etkisi altına alan müsilajın (deniz salyası) oluşumunun birçok canlı türünü olumsuz etkilediğini belirten KAPLAN, oksijen azlığından kaynaklanan müsilajın içerdiği ağır metaller, denizlerin böbreği olarak bilinen midyeler tarafından emildiğini hatırlattı. İYİ Parti’li Kaplan, vatandaşlar tarafından tüketilen midyelerin önceki dönemlere göre, oluşan müsilaj nedeniyle daha ağır metaller içerdiğini ve halk sağlığını olumsuz etkilediğini düşündüğünü söyledi.
Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı’na Marmara Denizi’nde toplanan midyelerin halkın sağlığı açısından yenmesi ve toplanmasının yasaklanması ile ilgili herhangi bir çalışmalarının olup olmadığını sordu.
İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Enez Kaplan, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önergede şu ifadelere yer verdi:
Tüm Marmara’yı etkisi altına müsilaj (deniz salyası) oluşumu birçok canlı türünü olumsuz olarak etkisi altın almış durumdadır. Denizlerimizdeki oksijen azlığından kaynaklandığı bilinen müsilajın içerdiği ağır metaller, denizlerin böbreği olarak bilinen midyeler tarafından da emilmektedir. İçinde ağır metaller taşıyan midyeler vatandaşlarımızın sofralarında tüketilmektedir. Midyelerin önceki dönemlere göre oluşan müsilaj nedeniyle daha ağır metaller içerdiğinden halk sağlığını da olumsuz etkileyeceğini düşünmekteyiz.
Bu bağlamda;
-Marmara Denizi’nde toplanan midyelerin halkın sağlığı açısından yenmesi ve toplanmasının yasaklanması ile ilgili herhangi bir çalışmanız var mıdır? Konu ile ilgili çalışmalarınız var ise bunlar nelerdir?

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.