Lastik-İş’ten Hakan Plastik protestosu
Lastik-İş’e bağlı işçiler, sendikalaştıkları gerekçesiyle çalışanlarını işte çıkardığını öne sürdükleri Hakan Plastik firması önünde Pazartesi günü protesto eylemi gerçekleştirdi. Grup adına bir basın açıklaması yapan Lastik-İş İstanbul Temsilcisi Ali Öztürk, “Sendika üyesi olmak suç değildir. Ama işçilerin sendika üyesi olmasını engellemek, sendikadan istifa etmeye zorlamak ya da sendika üyesi olduğu için işten çıkarmak suçtur. Hakan Plastik işverenini suç işlememesi ve işlediği suçtan vazgeçmesi için uyarıyoruz. Bu ülkede adalet varsa, demokrasi varsa, insan hakkı varsa, nasıl ki bu ülkede işverenin iş yeri açma özgürlüğü varsa işçi kardeşlerimizin de sendikalaşma hakkı vardır. Bu böyle bilinmelidir” diye konuştu
George Fischer- Hakan Plastik önünde toplanan Disk’e bağlı Lastik İş Sendikası üyeleri, fabrika içerisinde sendikalaştıkları gerekçesiyle işten çıkarılan işçiler için fabrika yönetimini protesto etti. Lastik İş Sendikası İstanbul Temsilcisi Ali Öztürk grup adına bir basın açıklaması yaparken, işten çıkarılan işçiler, açıklamanın ardından fabrika önünde çadır eylemine başladı.
SENDİKALI OLMAK DEĞİL SENDİKA ÜYESİ OLDUĞU İÇİN İŞTEN ATMAK SUÇTUR
Sendika üyesi olmanın, her işçinin anayasal hakkı olduğunu ve sendika üyesi olmanın bir suç olmadığını dile getiren Öztürk, “Eğer bu ülkede sendikalı olmak suçsa, ben bu suçu yüz defa bin defa işlemeye hazırım. Sendika üyesi olmak suç değildir. Ama işçilerin sendika üyesi olmasını engellemek, sendikadan istifa etmeye zorlamak ya da sendika üyesi olduğu için işten çıkarmak suçtur. George Fischer- Hakan Plastik işverenini suç işlememesi ve işlediği suçtan vazgeçmesi için uyarıyoruz. George Fischer- Hakan Plastik’teki işçi kardeşlerimiz, işverenin bütün engellemelerine rağmen, sendikamıza üye oldular. Hiçbir güç bu fabrikadaki sendikal hakların kullanılmasına engel olamayacaktır” diye konuştu.
DAYANIŞMA İÇİNDE OLACAĞIZ
İşten çıkarılan işçilerle dayanışma içinde olacaklarını vurgulayan Öztürk, “İşten çıkarılan arkadaşlarımız geri alınana kadar da bizler buralarda, meydanlarda, otobüslerde olacağız. George Fischer- Hakan Plastik işçileri hiçbir şekilde yalnız kalmayacaktır. Onlar sadece insanca yaşamak için en doğal hakları olan sosyal ve ekonomik haklarında iyileşme istediler ve sendikaya üye oldular. Bu ülkede adalet varsa, demokrasi varsa, insan hakkı varsa, nasıl ki bu ülkede işverenin iş yeri açma özgürlüğü varsa işçi kardeşlerimizin de sendikalaşma hakkı vardır. Bu böyle bilinmelidir” ifadelerini kullandı.
HAKSIZLIĞA KARŞI KOYMA ZAMANIDIR
Tüm zenginlikleri işçilerin ürettiğini ancak ürettiklerinden hak edilen payı alamadıklarını ifade eden Öztürk, “Hakkımızı almamız için sendikalı olmaktan ve örgütlenmekten başka çaremiz yoktur. Zaman işçi sınıfının artık silkinerek, kendine gelmesi, haksızlığa, hukuksuzluğa, yandaşlığa karşı koyması zamanıdır. İşçiler ülke çapında sendikalarda örgütlenerek gerçek bir güç olabileceklerini asla unutmamalıdırlar. Artık birlik olmaktan başka çaremizin olmadığını her çalışan bilmek ve daha önemlisi anlamak zorundadır” dedi.
İŞİMİZİ GERİ ALMAYA KARARLIYIZ
Öte yandan, İişten çıkarılan işçilerden Mustafa Öztürk, fabrikanın çalışma koşullarını eleştirerek, “Biz, George Fischer- Hakan Plastik’te çalışırken, işten çıkarılan işçileriz. Senelerdir emek verdiğimiz bu iş yerinde 12 saat çalışarak, düşük ücret ve düşük zam alarak, yoğun iş temposu içerisinde baskı ve tehditlerle boğuşuyorduk. Bu koşullardan dolayı George Fischer- Hakan Plastik işçileri olarak bir sendika çalışması başlattık” açıklamasında bulundu. Yürüttükleri sendikal çalışma sonucunda hiçbir sebep göstermeksizin işten çıkarıldıklarını öne süren Öztürk: “Şu an itibariyle 16 olan sayımızın artacağından endişe duyuyoruz. Pes etmeye niyetli değiliz. İşten çıkarılan işçiler olarak işimizi geri almaya kararlıyız” dedi.