İmplant tedavisi hakkında merak edilenler

İmplant tedavisi hakkında merak edilenler
Yayınlama: 04.10.2022
A+
A-

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı bölümünde hasta kabulüne başlayan Diş Hekimi Dt. Türkan Kayhan “İmplant Tedavisi” hakkında merak edilen soruları cevapladı

Dt. Kayhan, imlant tedavisi hakkında yaptığı bilgilendirmede şu ifadelere yer verdi:

“İmplant tedavisi ağızda eksik olan diş veya dişleri tamamlamak için çeneye yerleştirilen vida ya da vidalar yardımıyla yapılan tedavi yöntemidir. Tek bir diş için uygulanabileceği gibi uzun diş boşluklarında da bu tedavi yöntemi kullanılabilmektedir. Hastanın kemik yapısının sağlamlığı ve diş eti sağlığı için yapılan bu tedavi başarıyı artırmaktadır.

İmplant Tedavisi Nedir?

Eksik dişlerin yerine yapılan, çene kemiğinin içerisine yerleştirilen titanyumdan yapılan vidalardır. Bu vidaların üzerine yapılan sabit ya da hareketli protezler hastanın çiğneme fonksiyonunu ve estetiğini yerine getirir.

İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Ağızda hiç dişi olmayan alt ve üst çenelerde, kemik erimesi sonucunda hastanın tam protezini kullanamadığı durumlarda uygulanır. Büyük azı dişlerin kaybındaarka bölge dişsiz sonlanıyorsa, hastaya takılıp çıkarılabilen bir protez yerine birkaç implant üzerine sabit köprü yapılabilir.

Uzun dişsiz boşluklarda, yapılan köprülerin gövdelerinin uzun olması sorun oluşturmaktadır. Dişsiz bölgeye uygulanacak bir ya da birkaç implant ile uzun köprülerin desteği ve dayanıklılığı artırılabilir. Tek bir dişin kaybı durumunda, kaybolan dişin her iki yanındaki dişleri küçültmeye gerek kalmadan eksik diş yerine tek bir implant yerleştirilerek üzerine tek bir kaplama yapılabilir.

Diş İmplantı Yaptırılmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?

İmplant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köküdür. İmplant vidaları belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması öngörülen bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir.

Kemiğin kalitesi de implant başarısını etkileyen faktörlerden birisidir. Ayrıca tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı sürece diş etlerinin tamamen sağlıklı olması gerekmektedir. İmplant uygulamasında önemli olan ve başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden birisi kemik yapısıdır. Kişi implant için uygun bir kemik dokusuna sahip olmalıdır.

Kemik dokusunun tespiti sağlanmalı ve sonrasında implant planlaması yapılmalıdır. İmplant uygulaması öncesinde mutlaka klinik ve radyolojik muayene yapılması gerekmektedir. İmplant için eğer kişinin kemik yapısı ve genel sağlık durumu uygunsa, üst yaş limiti yoktur. Sağlık yaştan çok daha önemli bir faktördür. İmplant uygulaması sadece daha kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalarda tercih edilmemektedir.

İmplant süresi yapılacak diş sayısına bağlı olarak değişebilmektedir. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte tedaviler oldukça kısa sürelerde tamamlanmaktadır. İmplantın yerleşimi sonrasındaki ağrı, normal diş çekiminden sonra duyulan ağrıdan farklı değildir.

İmplant Uygulaması Nasıl Yapılır?

İmplant yönteminde öncelikle yerleştirilecek bölge için detaylı ağız içi muayenesi ve radyolojik tetkikler yapılır. Gerektiği durumlarda çene ve yüz bölgesinden üç boyutlu tomografi çekilerek kemiğin analizi gerçekleştirilir.

Operasyon sırasında özel uçlarla çene kemiğinde açılan yuvaya implant yerleştirildikten sonra kemiğin iyileşmesi için en az 2 ve 5 ay beklenip implantın üst yapısına geçilir. Ancak kişinin sağlık durumuna, muayene sonuçlarına ve bölgedeki kemik kalitesine göre kemiğin kaynaşması beklenmeden üst yapıdaki protez işlemine de geçilebilir. Operasyon sırasında çoğunlukla lokalanestezi kullanılsa da uzun sürecek işlemlerde kişinin tercihine bağlı olarak genel anestezi de uygulanabilir.

İmplant Mı, Köprü Mü?

Eksik dişlere ve kişinin isteğine göre sabit ve hareketli protezler tercih edilebilir. Diş eksikliği bir tane ise komşu dişlerin desteğine ihtiyaç duymadan implant destekli kaplamalar yapılabilir. Daha fazla diş eksikliklerinde ise implant destekli köprülerden yararlanılabilir. İmplantlar, sabit protezlerin (köprülerin) yapımında kullanılabildiği gibi hareketli protezlerin tutuculuğunu artırmak için de kullanılabilir.

İmplant Her Yaşta Uygulanabilir Mi?

İmplant tedavisi için kemik gelişiminin tamamlanması gerekmektedir. Bu da kızlarda 16-17, erkeklerde ise 18 yaşına kadar gerçekleşmektedir. Erişkinler için üst yaş sınırı yoktur. Genel sağlık durumu uygun olan her yaştaki insana uygulanabilir. Yaşlı insanlar daha çok diş kaybettiklerinden ve çene kemiklerinde erimeler olduğu için diş implantlarına daha çok gereksinim duyarlar.

İmplantın Başarısı Neye Bağlıdır?

İmplantların başarısı için genel sağlığın iyi olması, doğru teşhis konulması ve implantın temizlik ve bakımının doğru yapılması gerekmektedir. Bunun yanında hekim tarafından uygun cerrahi ve uygun protez yapılmış olması gereklidir. Ayrıca, çok fazla sigara içilmesi ve veya aşırı alkol kullanılması başarıyı olumsuz yönde etkilemektedir. Bu faktörler göz önünde bulundurularak implant başarısı oranı % 90-100 arasında değişebilmektedir.

Hangi Durumlarda İmplant Mümkün Değildir?

 Bazı bedensel rahatsızlıklar veya engeller nedeniyle implant yapılması sakıncalı olabilir.

  • Bazı kalp rahatsızlıkları
  • Kan pıhtılaşma sorunları
  • Romatizmal hastalıklar
  • Şeker hastalığı; kontrol altında olmayan ve diyabetin düzenli seyretmediği durumlar
  • Çenedeki kemik yapısının uygun olmaması, yetersiz ve anatomik olarak riskli olması
  • Hastanın cerrahi işlemlere yatkın olmaması (aşırı endişe, aşırı korku)
  • Hastanın implant sonrası ağız temizliğini tam olarak sağlayamayacağı durumlar

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.