‘‘Her yıl 110 bin kişi sigara yüzünden ölüyor’’

‘‘Her yıl 110 bin kişi sigara yüzünden ölüyor’’
Yayınlama: 30.11.2016
A+
A-

Özel İrmet Hospital Hastanesi hekimlerinden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bahar Özçelik Handemir, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi (ÇTSOAL) Seminer Salonun’da bir sunum gerçekleştirerek ÇTSOAL öğrencilerine sigara ve sigaranın sağlığa zararları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.her-yil-110-bin-kis%cc%a7i-sigara-yu%cc%88zu%cc%88nden-o%cc%88lu%cc%88yor_1000x667

2,72 MİLYAR DOLAR KAYIP
Gerçekleştirdiği sunuma tütün bitkisinin bulunmasından itibaren sigara ve sigara kullanımının tarihini anlatarak başlayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bahar Özçelik Handemir, ‘‘Tütünün anavatanı Amerika’dır ve 1500’lü yıllarda Avrupa’ya ve ardından Uzakdoğu’ya ulaşmıştır 1600’lü yıllarda ise tütün, ticareti tapılan bir ürün haline gelmiştir. Tütün 1600’lü yıllarda Türkiye’ye gelmiş ve tütün ürünlerinin üretimi 1986 yılına kadar TEKEL kontrolünde kalmıştır. Türkiye’de sigaradan dolayı sağlık, işgücü ve benzeri nedenlerle yılda halen yaklaşık 2,72 milyar dolar ekonomik kayıp olmakta ve 100 bin kişi zamansız ölmektedir. Bu rakama sigaraya harcanan yaklaşık yıllık 15 milyar dolarlık miktar dahil değildir.’’ açıklamasında bulundu.

17 MİLYON BAĞIMLI
Türkiye’de yaklaşık 17 milyon kişinin sigara bağımlısı olduğunu ve her yıl 110 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle zamansız olarak hayatlarını kaybettiğini belirten Handemir, ‘‘Türkiye’de yılda yaklaşık 10 bin – 15 bin kişinin evde veya işyerindeki pasif içicilik nedeniyle öldüğü tahmin edilmektedir. Bu sayının 2030 yılında 240 bin kişiye ulaşacağı tahmin edilmektedir. Sigara içme sıklığı giderek azalmakla birlikte, ülkemizde halen 3 kişiden birinin sigara bağımlısı olduğu bilinmektedir. Dünyada eğitim durumu ile sigara içme sıklığı ters orantılı gelişirken Türkiye’de tam tersine, eğitim durumu yükseldikçe sigara içme sıklığının da artmaktadır.’’ diye konuştu.

SİGARA İÇENLER 20 YIL ERKEN ÖLÜYOR
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyanın en büyük sağlık sorunun sigara olduğunu kaydeden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Handemir, ‘‘Sigara bağımlılığı bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır. Önlenebilir en önemli hastalık ve ölüm etkeni sigaradır. Uzun süredir düzenli sigara içicisi olanların yaklaşık 2/3’ü sigara nedeniyle erken ölür. Sigara içenler içmeyenlere göre hayatlarını ortalama 20 yıl daha erken kaybederler. 40 yaşından sonra sigara içilen her yıl için yaşam beklentisi 3 ay kısalmaktadır. Ülkemizdeki akciğer kanseri, üst aerodigestif kanserler ve KOAH’a bağlı erkek ölümlerinin büyük çoğunluğu sigaraya atfedilebilir.’’ ifadelerini kullandı.

her-yil-110-bin-kis%cc%a7i-sigara-yu%cc%88zu%cc%88nden-o%cc%88lu%cc%88yor2_1000x667

FİRMALARIN HEDEFİNDE GENÇLER VAR
Sigara içenlerin çoğunluğunun sigaraya 20 yaşından önce başladığını dile getiren Bahar Özçelik Handemir, ‘‘Sigara firmalarının hedefi bu yaşlardaki gençlerdir. Sigara firmaları bugünün sağlıklı gençlerini yarının sigaraya bağımlı devamlı müşterisi yapmak isterler. Sigara içmeyi deneyen gençlerin yarısı sigara bağımlısı olmaktadır. Başlangıçta oyun gibi başlayan bu korkunç alışkanlık, ilerleyen yıllarda kişileri nikotin bağımlısı ve hasta biri haline getirecektir. Sigara üreticileri  gelişmiş ülkelerde yasaklardan dolayı satamadıkları yüksek katranlı ve yüksek nikotinli sigaraları gelişmemiş ülkelerin pazarına sürmektedir.” dedi.

SİGARASIZ BİR DÜNYA DİLEDİ
Sigara içenlerin %70’inin sigarayı bırakmak istediğini ancak; sigaraya bağlanmanın kolay bırakmanın ise zor olduğunu dile getiren Handemir, sigarayla mücadele de asıl hedef özellikle gençlerin sigaraya başlamasının önlenmesi olsa da başlayanların bırakması için de mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Sigarayı bırakma konusunda yapılması gerekenleri de anlatan Handemir, ‘‘Sigarayı aniden bırakanların oranı %80 iken, azaltarak bırakanların oranı ise sadece %6’dır. Bu yüzden sigara azaltarak değil, aniden bırakılmalıdır. Bırakamayanlar ise bir hekimden yardım almalıdır.’’ dedi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bahar Özçelik Handemir son olarak, öğrencilere sigarasız bir dünya dileyerek sunumunu sonlandırdı.

Haber: Ekin Avcı