“Harf Devrimi Cumhuriyet Devrimi’dir”

“Harf Devrimi Cumhuriyet Devrimi’dir”
Yayınlama: 04.11.2014
A+
A-

1-7 Kasım Harf Devrimi Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan CHP Çerkezköy İlçe Teşkilatı, Yeni Türk harflerinin kabul edilmesiyle beraber, Türkiye’nin adeta büyük bir okul halini aldığını vurgulayarak, “Devletin ve çeşitli kurumların büyük çabası, yeniliğe açık Türk ulusunun olağanüstü ilgisi ve isteği, Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliği sonucunda okur-yazar oranı bir çığ gibi arttı. Okuma-yazma oranının artması doğal olarak eğitim, bilim ve kültür alanında da büyük gelişmelere zemin hazırladı. Bütün bunlar aslında bir kültür devrimidir. Çünkü Türk ulusu, yeni harflerle Arap alfabesinden kaynaklanan bütün olumsuz etkilerden sıyrılmış; muasır medeniyetler seviyesini hedefleyen ileriye dönük, çağdaş, modern bir kültür hareketinin içine girmiştir” ifadelerine yer verdi
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çerkezköy İlçe Teşkilatı, 1-7 Kasım Harf Devrimi Haftası dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.
harf devrimiHARF DEVRİMİ İLE BİRLİKTE ÜLKE ADETA BÜYÜK BİR OKUL OLDU
Ülkenin aydınlanmasında en büyük dönüm noktalarından biri olan Harf Devrimi’nin 1 Kasım 1928 yılında yapıldığının hatırlatıldığı açıklamada, “Bilindiği gibi Arap harfleriyle okuma-yazma öğrenilmesi çok zor olduğu için Osmanlı döneminde olduğu gibi Cumhuriyet’in ilk yıllarında da okur-yazar oranı çok düşük düzeyde kalmıştır. Yeni Türk harflerinin kabul edilmesiyle beraber, adeta büyük bir okul halini alan Türkiye, Devletin ve çeşitli kurumların büyük çabası, yeniliğe açık Türk ulusunun olağanüstü ilgisi ve isteği, Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliği sonucunda okur-yazar oranı bir çığ gibi arttı. Arap harfleri yüzünden önceleri yüzde 1 olan okuma yazma oranı ilk önce yüzde 30′lara, son zamanlarda ise yüzde 98′lere kadar ulaştı. Türk milletinin azmi sayesinde karşılaşılan zorluklar bir bir aşıldı. Yüzyıllar boyu aydınlar tarafından terk edilen Türkçe gittikçe gelişmeye, işlek ve zengin bir dil olmaya başladı” denildi.
OKUMA YAZMA ORANININ ARTMASI BİLİM VE SANATTA DA GELİŞMELERİ TETİKLEDİ
Açıklamanın devamında, Arap alfabesi ile 15 senede okuma yazma öğrenemeyen halkın, yeni alfabe ile iki ay içinde okuma yazmayı öğrenmeye başladığına vurgu yapılarak, “Okuma-yazma oranının artması doğal olarak eğitim, bilim ve kültür alanında da büyük gelişmelere zemin hazırladı. Okulların sayısı çoğaldı, üniversiteler açıldı, Türkçe bilim ve sanat yapıtları yazılmaya başlandı. Bütün bunlar aslında bir kültür devrimidir. Çünkü Türk ulusu, yeni harflerle Arap alfabesinden kaynaklanan bütün olumsuz etkilerden sıyrılmış; muasır medeniyetler seviyesini hedefleyen ileriye dönük, çağdaş, modern bir kültür hareketinin içine girmiştir” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Dil Devrimi’nin müjdesi olarak 9 Ağustos 1928 akşamı Sarayburnu Parkı’nda söylediği; “Bizim zengin ve ahenkli dilimiz yeni Türk harfleriyle kendini gösterecektir” sözlerine yer verilerek,  “Bu yargı artık gerçekleşmiş; Türk dili bir bilim, sanat, kültür dili olarak bütün uygar dünyaya kendini göstermiş, kabul ettirmiştir” denildi.
HARF DEVRİMİ CUMHURİYET DEVRİMİDİR
Açıklamada ayrıca, bugün karanlık zihniyetli kişilerin, Harf Devrimini eleştirmeye kalktığı da hatırlatıldı ve “Biliyoruz ki Harf Devrimi Cumhuriyet devrimidir. Cumhuriyet devrim düşmanları Türk harflerine saldırmaktadır. Bu saldırının baş aktörü bugünkü hükümet ve onun yandaşlarıdır. Harf Devrimini yaparak bize çağdaş ve uygar bir Türkiye’nin yolunu açan, Ortadoğu’nun bataklığına ve karanlığına gömülmemizi engel olan Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm emeği geçenlere sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz” cümleleri kullanıldı.
 
 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.