Ender Sevinç; ‘Bu daha başlangıç!’

Ender Sevinç; ‘Bu daha başlangıç!’
Yayınlama: 29.04.2019
A+
A-

İlk icraatı Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) ibaresini Belediye Binası’ndaki tabelaya astırmak olan CHP’li Kıyıköy Belediye Başkanı Ender Sevinç’le bir röportaj gerçekleştirdik. AKP’den adeta bir en kaz devraldıklarını ifade eden Sevinç, “Önceki Belediye Başkanı kasamızda para var dedi ama bir şey yok. Çok açık ki belediye iyi yönetilmemiş. Ben 5 yıl boyunca burada profesyonel insanlarla çalışacağım. Elimizden gelenin en iyisini yapacağız ve Kıyıköy’ümüzü hak ettiği noktaya getireceğiz” dedi. Beldede hummalı bir temizlik çalışmasına başladıklarını da dile getiren Sevinç, önceliklerinin yaz aylarında yaşanan su sıkıntısını çözmek olduğunu ifade etti. Başkan Sevinç ilk icraatı olarak belediye binasının tabelasına T.C. ibaresini ekletmesini ise şu şekilde yorumladı: “Bu daha başlangıç”
 
Gazete Havadis- Kıyıköy’ü hem AKP’den almasıyla hem de beldenin en genç Belediye Başkanı olmasıyla dikkatleri üzerine çeken Kıyıköy Belediye Başkanı Ender Sevinç’le yaptığımız röportaj şu şekilde:
5 yılın ardından Kıyıköy’ü yeniden CHP’ye kazandırdınız. AKP’den nasıl bir belediye devraldınız? Birçok CHP’li belediye özellikle de AKP’den CHP’ye geçen belediyeler borçları açıklıyor. Sizin de bu yönde bir açıklamanız olacak mı?
Belediyenin ekonomik tablosu kötü, müteahhitler kapımızda. Önceki Belediye Başkanı kasamızda para var dedi ama bir şey yok. İyi yönetilmemiş belediye. Mali tablomuz üzerinde halen çalışıyoruz. Tablo netleşsin ondan sonra biz de gereğini yapacağız.
İlk icraatınız Belediye tabelasına T.C ibaresini geri getirmek oldu. Çok konuşuldu, ona dair ne söylersiniz?
Tabela eskiydi, yenilenmesi de gerekiyordu. Ama Türkiye Cumhuriyeti ibaresi yoktu. Biz özellikle T.C. ibaresini koyduk. Bunun yanında Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün büstünü de yeniledik. Vatandaşlarımızın takdirini kazandı. Bu çalışmalar için , ‘bu daha başlangıç’ diyoruz. Hız kesmeden çalışmaya devam edeceğiz.
Babanız da bir dönem Kıyıköy’de belediye başkanlığı yapmış. Siz de önceki dönem mahalle muhtarıydınız. Çok açık ki başkan olmak hedefleriniz arasındaydı. Ne söylersiniz?
Evet, Kıyıköy Kale Mahalle Muhtarı idim. 2014’te muhtar seçildiğimden itibaren ben Belediye Başkanı olacağım dedim. Bugün Kıyıköy Belediye Başkanıyım. Hayatta insan önüne hedefler koymalı ve o hedeflere ulaşmak için mücadele etmeli. Ben hedefime ulaştığım için, Kıyıköy halkına hizmet edeceğim için mutluyum. Babamdan sonra benim de belediye başkanı olmam hem benim için hem de ailemiz için büyük bir gurur kaynağı.
Kıyıköy, bölgenin parlayan yıldızı. Son yıllarda özellikle de İstanbul’dan çok fazla ziyaretçi alıyor. Büyük bir potansiyel var. Bu potansiyel bugüne kadar Kıyıköy’ün gelişmesi açısından çok da iyi kullanılamadı gibi. Sizin Kıyıköy’ün potansiyelini doğru kullanmak için bir yol haritanız var mı?
Biz şuanda ilk temizlikten başladık. Belde çok pisti. Turizme dair güzel projelerimiz var. Limanla ilgili projeyi Ankara’da hazırlatacağız, kaynak bulursak. Belediyenin geliri de yok. Bir tane kiralık restaurantımız, birkaç tane de küçük dükkan var. Bizim burada turizm derneğimiz var. Biz onunla birlikte hareket edeceğiz. Turizm derneği başkanımız bilgili bir arkadaş, proje üretme konusunda ondan destek alacağız. Buranın nüfusu 2 bin 150. Yaz aylarında ise 10 bin nüfusu görüyor Kıyıköy. Daha önce burada Trakya Kalkınma Ajansıyla birlikte bir proje yapıldı. Manastır yolu da Avrupa Birliği desteğiyle yapıldı. Devam eden projeler de var takip edeceğiz. Plajın kumunun temizlenmesi ile ilgili bir proje vardı. Kum temizleme makinesi ve çift çeker traktör o projede onaylandı.
Bölgede çevre ile ilgili mücadele başlıkları var. TürkAkım meselesi, RES’ler ve taş ocakları var. Bölge doğasıyla, tarihiyle, plajlarıyla bir çekim merkezi iken, sizin doğaya zarar veren projelere yaklaşımınız nasıl olacak?
TürkAkım bir devlet projesi. Ağaçlar kesildi, orman tahribatı oldu ama projenin buraya faydası olduğu da bir gerçek. TürkAkım’ın buraya 3 trilyona yakın bir desteği oldu. Köyümüzün insanları orada çalıştı, esnafa faydası var. TürkAkım yetkilileri ile bir görüşmemiz oldu. Benden önceki projelerle ilgili bir brifing verdiler. Onun haricinde bir görüşmemiz olmadı. Onaylanan çelik bir köprü projesi var. Limana çelik bir köprü yapılacak. Bunlar önemli destekler. Bizim önceliğimiz Kıyıköy’dür. Sosyal demokrat bir belediyecilik anlayışıyla doğamıza pek tabi ki sahip çıkacağız.
Belediye plajı yazın büyük ilgi görüyor. Plajın daha modern bir hale getirilmesi için bir çalışmanız olacak mı? Bir de plaja girişte alınan ücret var? Bu ücret alınmaya devam edecek mi?
Plaj kumlarının temizlenmesi projesi kabul edildi. Makinelerle plajımız temizlenecek. Bunun yanında plajımızı daha modern bir hale getirmek için çalışmalarımız mutlaka olacak. Yazın girişte alınan ücret plajın temizlenmesi için kullanılıyor. Bu ücreti almaya devam edeceğiz. Bizim 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramımız var. O günü veya haftayı konser, yağlı güreş gibi etkinliklerle bir festivale dönüştürmeyi düşünüyoruz.
önceliğiniz çevre düzenlemesi ve temizliği oldu. Bundan sonra neler yapacaksınız?
İkinci önemli sorunumuz yazın bizim nüfusumuz çok artıyor su konusu çok sıkıntılı. Şimdi onun için bir proje hazırlatıyoruz. Mevcut kuyularımız var L1 ve L2. Onların yanına ek bir sondaj yaptırmayı düşünüyoruz su sıkıntısını ortadan kaldırmak için. TürkAkım’ın bir projesi de Valilikte imiş şuanda. Surdan içeri kadar elektrik telleri yerin altına alınıp tek yön cadde düzenlemesi, evlere giydirmeler vb. O projede onaylandı, elektrik tellerinin yer altına alınmasını bekliyorlar. Kilise yoluna döşenen Arnavut taşlarından beldenin içi de komple olacak.
Yaz aylarında büyük nüfus potansiyeli var. Konaklama açısından bunu kaldırabiliyor mu Kıyıköy?
İnsanlar çimler içinde yatıyorlar. Oteller, pansiyonlar yetmiyor. Belediyenin gücü olacak ki aşağıya bizim çalıştırdığımız modern bir kamp alanı yapalım ama şuanda öyle bir gücümüz yok. Gücümüz yok diye de sorunları görmezden gelmeyeceğiz. Ben 5 yıl boyunca burada profesyonel insanlarla çalışacağım. Elimizden ne gelirse yapacağız.
Kıyıköy’ün tarihi de çok eskiye dayanıyor. Kıyıköy’deki tarihi yapılar tam anlamıyla ortaya çıkarılmış durumda mı?
Manastırda bir düzenleme yapıldı onun haricinde bir şey yok. Zaten her taraf sit alanı dokunamıyorsun. Aşağıda eski bir bina var, insanların üzerine yıkılacak ama dokunamıyoruz. 1.derece sit alanları, arkeolojik doğal sit alanları. Buraya genellikle Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü var onlar müdahale ediyor. Tarihimizin en ince ayrıntısına kadar titizlikle korunması ve ortaya çıkarılması için mutlaka girişimlerimiz olacaktır.