İşsizler Kervanına bir yılda 242 Bin kişi katıldı

Yayınlama: 21.07.2015
A+
A-

Türkiye ekonomisinde yaşanan son dönemlerdeki durgunluk, artan istihdam sıkıntısı ve büyüyen işsizlik oranı toplumsal yaşantımızda da kendisi hissettirmeye başladı. Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı sayısal veriler bir yılda 242 bin kişi işsizler kervanına katıldığını gösteriyor.TUİK İŞGÜCÜ İSTATİSTİKLERİ (1)
İŞSİZLİK ORANI %9,6 SEVİYESİNDE
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2015 yılı Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 242 bin kişi artarak 2 milyon 821 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,6 puanlık artış ile %9,6 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 0,8 puanlık artış ile %11,6 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1,5 puanlık artış ile %17 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 0,7 puanlık artış ile %9,8 olarak gerçekleşti.
İSTİHDAM ORANI %46,2 OLDU
İstihdam edilenlerin sayısı 2015 yılı Nisan döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 444 bin kişi artarak 26 milyon 638 bin kişi, istihdam oranı ise 0,1 puanlık artış ile %46,2 oldu.
Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 67 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 511 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin %20,7’si tarım, %20’si sanayi, %7,2’si inşaat, %52,1’i ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1,2 puan artarken, tarım sektörünün payı 0,6 puan, sanayi sektörünün payı 0,5, inşaat sektörünün payı 0,1 puan azaldı.
TUİK İŞGÜCÜ İSTATİSTİKLERİ (3)İŞ GÜCÜNE KATILMA ORANI %51,1 OLARAK GERÇEKLEŞTİ
İş gücü 2015 yılı Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 686 bin kişi artarak 29 milyon 459 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,4 puan artarak %51,1 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,1 puanlık artış ile %71,2, kadınlarda ise 0,7 puanlık artışla %31,4 olarak gerçekleşti.
Mevsim etkilerinden arındırılmamış temel iş gücü göstergeleri, Nisan 2014 – 2015
AdsızKAYIT DIŞI ÇALIŞANLARIN ORANI %33,3
Nisan 2015 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,5 puan azalarak %33,3 olarak gerçekleşti.
MEVSİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ İSTİHDAM ARTTI
Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam sayısı bir önceki döneme göre 101 bin kişi artarak 26 milyon 518 bin kişi olarak gerçekleşti. İstihdam oranı ise 0,1 puanlık artış ile %46 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlerin sayısında 2015 yılı Nisan döneminde, bir önceki döneme göre 34 bin kişilik azalış gerçekleşti. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık azalış ile %9,9 oldu. Adsız1
Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre değişim göstermeyerek %51 olarak gerçekleşti. Ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerde en fazla artış 93 bin kişi ile hizmet sektöründe gerçekleşti.
Mevsim etkilerinden arındırılmış temel iş gücü göstergeleri, Nisan 2014 – 2015Adsız2
 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.