Yar saçların lüle lüle, maden sana güle güle

Yar saçların lüle lüle, maden sana güle güle
Yayınlama: 07.09.2017
A+
A-

 
Saray’ın Güngörmez Mahallesi’nde 100 hektarlık ormanlık alanda faaliyet gösterecek olan ‘Metagranodiyorit (Mıcır) Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi’ için Halkın Katılım Toplantısı düzenlemek isteyen Alevtaş Madencilik Şirketi, mahalle halkının tepkisiyle karşılaştı. Taş ocakları yüzünden mantarcılık ve mandacılık alanlarının, geçim kaynaklarının, su kaynaklarının, ormanlarının katledildiğini söyleyen Güngörmez Mahallesi sakinleri, toplantıya katılmayarak Alevtaş Madencilik Şirketi’ni protesto ettiler. Mahalle halkı, ‘Sermaye defol bu memleket, bu orman bizimdir’. ‘Yar saçların lüle maden sana güle güle’ sloganları eşliğinde, Alevtaş ve Çevre Şehircilik Müdürlüğü yetkililerini mahalleye geldikleri gibi geri gönderdiler

DOĞASEVERLER VE MAHALLELİ BİRLİKTE DİRENDİ
Geçtiğimiz Mayıs ayında Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Güngörmez ve Safaalan Mahallesi arasında kalan 100 hektarlık ormanlık alana patlatma yapılarak faaliyet gösterecek Metagranodiyorit (Mıcır) Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi için başvuran Alevtaş Madencilik, skandal bir kararla Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı almıştı. Alevtaş Madencilik Şirketi yetkilileri, dün saat 11.00’da Güngörmez Mahallesi’nde bir toplantı yaparak faaliyet çalışmasını burada yaşayan vatandaşlara anlatmak istedi. Güngörmez Mahallesi sakinleri toplantıya katılım göstermedi ve toplantının yapılacağı Güngörmez Düğün Salonu boş bırakıldı. Saray Doğayı Koruma Derneği, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ergun Er, Kent Konseyi Başkanı Mehmet Bilecen ve CHP İlçe Yöneticilerinin desteğini alan Güngörmez Mahallesi sakinleri Güngörmez Düğün Salonu’nun önünde toplanarak toplantıya izin vermeyeceklerini bildirdiler.
ORMANINA, SUYUNA SAHİP ÇIK!
Pankartlar asıp slogan atan doğaseverler ve Güngörmez Mahalle sakinleri Alevtaş şirketine Metagranodiyorit ocağına tepki gösterdi. Ormanına, suyuna sahip çık. Bu memleket, bu orman bizim sloganları ile doğa katliamına izin vermeyeceklerini ifade eden kitle, Alevtaş şirketi yetkililerinin toplantı yapmasına müsaade etmedi.
“HALKIN ZARARINA OLAN HİÇBİR PROJEYE İZİN VERMEYECEĞİZ”
Konu ile ilgili olarak ilk olarak konuşan Saray Doğayı Koruma Derneği Başkanı Av. Mustafa Kurtul Karabulutlar şöyle konuştu: “Güngörmez halkının geçim kaynağı olan mandacılık ve mantarcılığı göremedik. Her şeyden bahsetmişler ama buradaki halkın geçim kaynağı olan mandacılıktan, mantarcılıktan bir kelime bile dahi etmemişler. İçme suyumuz ile ilgili bir kelime etmemişler hatta yoktur demişler. Biz şirket yararına, halkın zararına olan hiçbir projeye izin vermeyeceğimizi belirtmek için bir araya geldik. Halkın geçim kaynaklarına saldıran, yaşam hakkına saldıran bütün projelere dur diyeceğimizi bir kere daha ifade etmek istiyoruz.”
“SONUNA KADAR GÜNGÖRMEZ HALKININ YANINDAYIM”
Konu ile ilgili olarak konuşan Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, “Geleceğine sahip çıkan duyarlı insanlarla birlikte olmaktan mutluyum. Bölgemizde ülkemizde gerçekten tarihi bir duruş sergiliyorsunuz. Bölgemizde oynanmak istenen ocaklarla yaşamımıza, ormanımıza, geleceğimize el atılıyor, yaşamımız zehir ediliyor. Bu doğa bize bizden önceki kuşakların bıraktığı bir mirastır. Bizim de bize bırakılan bu mirası bizden sonraki bırakmak gibi tarihsel bir görevimiz var. Bu tarihsel görevimizin sorumluluğu bilincinde olan Saray Doğayı Koruma Derneği’ne, Kent Konseyine, sivil toplum temsilcileri ve siyasi parti temsilcilerine, beynini yüreğini bu konuda diri tutan Saraylı vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. Sonuna kadar Belediye Başkanınız olarak Güngörmez halkının bu duyarlı sorunun en önünde sizlerle birlikte olmanın sözünü veriyorum. Belediye olarak da müdahil olarak davaya bizde katılıyoruz” dedi.
“KESİNLİKLE VE KESİNLİKLE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”
Konu ile ilgili konuşan Güngörmez Mahalle Muhtarı Şefik Akdere, “2000- 3000 hayvanın barındığı bir yer orası. Tütünlük dediğimiz yerde hayvan barınakları var. Karacalar, geyikler orada mevcut. Suyumuz Küçükyoncalı’nın suyu oradan gitmektedir. Güngörmez’in suyu oradan geliyor, kaynaklarımız var. Bunları hiç kaile alınmamış. Onun için biz her zaman bu konun arkasındayız. Kesinlikle ve kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Çünkü olanda şu an bizim 1000 tane mandamız var, büyükbaş hayvanımız var 1000 tane de küçükbaş hayvanımız var. Biz bu hayvanları ne tarafa alacağız. O zaman köyümüzü kaldıralım. Mantar bugün bizim için çok önemli. Tonlarca mantar toplanıyor, dışarı ithal ediliyor. Bunun için hep beraber Güngörmez halkı, Bahçeköy, Safaalan ve Saray olmak üzere bunlara dur diyeceğiz” dedi.
TUTANAK TUTULDU
Alevtaş şirketi yetkilileri ve Çevre Bakanlığı görevlileri toplantının gerçekleşmediğine dair tutanağı imza altına aldılar. Firma ve Bakanlık yetkililerinin mahalleden ayrılmasının ardından Saray Doğayı Koruma Derneği yöneticisi avukatlar tarafından toplantının halkın yoğun tepkisi nedeniyle yapılamadığın ifade eden alternatif tutanak,  Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ergun Er, Kent Konseyi Başkanı Mehmet Bilecen, Tekirdağ Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Av. Demet Karpat Erol, siyasi parti temsilcileri, dernek yöneticileri ve mahalle muhtarları tarafından imzalandı.
‘YAR SAÇLARIN LÜLE MADEN SANA GÜLE GÜLE’
Güngörmez Halkı’nın protesto eylemi alkışlar ve “Yar saçların lüle, maden sana güle güle” sloganları eşliğinde mücadele kararlılığı içinde sona erdi.