Değişen mevsime dikkat!

Değişen mevsime dikkat!
Yayınlama: 19.10.2016
A+
A-

Çerkezköy İrmet Hospital Hastanesi hekimlerinden Dahiliye Uzmanı Dr. İbrahim Bilen mevsim değişikliğinin yol açtığı hastalıkları ve bu hastalıklardan korunma yollarını anlattı.

deg%cc%86is%cc%a7en-mevsime-dikkat_1000x667

‘SAĞLIK HAYATA YÖN VEREN BİR KONU’
Sağlığın hayata yön veren bir konu olduğunu dile getiren Doktor Bilen, ‘‘Sağlığınız bozulduğunda yaptığınız hiçbir işten tat almaz, düzgün bir şekilde çalışamaz ve sosyal hayatınızda da mutlu olamazsınız. Dolayısıyla sağlığınıza her zaman iyi bakmalı, hastalıklara karşı mutlaka tedbir almalısınız. Hastalıklara yol açan birçok neden vardır. Bu nedenlerden biri de mevsim değişikliğidir. Coğrafi konumu nedeniyle ülkemizde mevsim değişikliği sırasında sıcaklık farkları yoğun şekilde hissedilmektedir. Mevsim geçişlerinde ani ısı değişimleri olduğundan bu durum insanları hem bedensel hem de psikolojik yönden oldukça etkiler.’’ dedi.

insanlar

ÖZELLİKLE RİSK GRUBUNDA OLANLAR DİKKAT ETMELİ
Mevsim geçişlerinde yaşanan hastalıklarla ilgili bilgi veren Bilen, ‘‘Mevsim değişikliğinin neden olduğu grip, bronşit gibi viral enfeksiyonlardan korunmak için özellikle risk grubu içinde yer alan kişiler düzenli beslenmeli, uyku düzenlerine dikkat etmeli, sigara kullanmamalı ve kalabalık ortamlarda fazla bulunmamalıdırlar. Solunum ve temas yoluyla bulaşan viral enfeksiyonların özellikle kapalı sistem havalandırma kullanan mekanlardan bulaşma riski daha fazladır.” ifadelerine yer verdi.

ÇEŞİTLİ ÖNLEMLER ALINABİLİR
Mevsim geçişlerini rahat atlatabilmek için bazı önlemler alınabileceğini belirten İbrahim Bilen, ‘‘Öncelikle beslenme ve uyku düzenine çok dikkat edilmelidir.Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminleri yeterli miktarda aldığınızdan emin olun. A vitamini mikropların vücudunuza girmesini önlerken C vitamini de vücudunuzu hastalıklara karşı korur.Bol su içilmeli, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Eğer kapalı bir mekanda bulunulacaksa ortamın temiz olduğundan ve iyi havalandırıldığından emin olunmalıdır. Strese sebep olan durumlardan kaçınılmalıdır. Düzenli spor yapmak da bağışıklık sistemini güçlendirir.’’ diye konuştu.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIFLIYOR
Kronik hastalığı olan kişilerin mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin daha zayıf olduğunun altını çizen Dahiliye Uzmanı Bilen, ‘‘Bu nedenle diğer insanlara göre hava değişimlerinden daha çabuk etkilenirler. Aynı durum yaşlılar, hamileler ve çocuklar için de geçerlidir. Çocukların ve yaşlıların bağışıklık sistemi mevsimsel ısı değişimlerinde daha zayıftır. Bu sebeple bakteri ve virüs hastalıklarına yakalanma oranları yüksektir. Mevsime uygun korunma önlemleri alınmazsa uzun süren ve tekrar eden solunum yolu hastalıklarına yakalanma riski artabilir.’’ diye konuştu.

‘BİLİNEN HASTALIĞI OLANLAR DOKTORLARINDAN BİLGİ ALMALI’
Bilinen hastalığı olanların (allerjik hastalıklar, bağışıklık yetmezliği yaratan böbrek, karaciğer, kan hastalığı olanlar, kanser hastaları vb.) hekimlerine hastalıkları üzerine mevsimsel değişikliklerin etkisi olup olmayacağını sormalarının ve konu hakkında bilgi almalarının uygun olacağının altını çizen İbrahim Bilen, ‘‘Allerjik hastalık öyküsü olanların (astım vb) bu dönemde hastalık belirtilerine, şikayetlerine dikkat etmeleri, takip etmeleri, polenlerin yoğun olduğu dış ortamlarda bulunmaktan kaçınmaları, hekim tavsiyesi ile gerekirse ilaç kullanmaları gerekmektedir.’’ ifadelerini kullandı.

‘SAĞLIK HİJYENDEN GEÇER’
Sağlığın hijyenden geçtiğini vurgulayan Dahiliye Uzmanı Dr. İbrahim Bilen, ‘‘Bulaşıcı hastalıklar açısından, özellikle hava, su ve gıdalar ile bulaşan hastalıklara yönelik kişisel önlemler (el yıkama, kalabalık ortamlardan kaçınma, özellikle hastalık salgın dönemlerinde kişiler arası karşılaşma-selamlaşma yöntemleri, tokalaşma öpüşmeden kaçınma, ev ve çalışma ortamının havalandırılması, besin ve su hijyeninin sağlanması vb. önlemler) alınmalıdır.’’ dedi.