Çıraklık Eğitimi’nde yeni dönem

Çıraklık Eğitimi’nde yeni dönem
Yayınlama: 19.07.2017
A+
A-

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda (Çıraklık Eğitimi) 02 Aralık 2016 tarihinde önemli değişiklikler yapılarak, 6764 Sayılı Kanunla yürürlüğe girdi. Yapılan yeni değişikliklerle birlikte, Çıraklık eğitimi, örgün eğitim sisteminin içerisine alınarak, hem okumak hem de bir meslek erbabının yanında çalışarak, meslek edinmek isteyen gençlerin önü açılmış oldu.

‘HAYATİ BİR ÖNEME SAHİP’
3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda (Çıraklık Eğitimi) 02 Aralık 2016 tarihinde önemli değişiklikler yapılarak, 6764 Sayılı Kanunla yürürlüğe girdi. Yapılan yeni değişikliklerle birlikte, Çıraklık Eğitimi, örgün eğitim sisteminin içerisine alınarak, hem okumak hem de bir meslek erbabının yanında çalışarak, meslek edinmek isteyen gençlerin önü açılmış oldu. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çerkezköy Kaymakamı Sayın Atilla Selami Abban; “Ülkemizin ve bölgemizin önemli sanayi kentlerinden biri olan İlçemizde, Mesleki Eğitimin, Ülkemizdeki işsizlik oranlarını da düşünürsek, hayati bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum.’’ dedi.

‘4 YILLIK LİSE EĞİTİMİNİ TAMAMLAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ KALKIYOR’
Mesleki Eğitim Kanunu’nda yapılan yeni değişiklikle birlikte, sanayicilerin ve esnafın ihtiyacı duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için önemli olan Çıraklık Eğitimi’nin, mesleki eğitimde zorunlu hale getirildiğini belirten Abban; ‘‘Çocuklarımız hem bir işverenin yanında çalışarak hem de Mesleki Eğitim Merkezi’nde okuyarak eğitimlerini tamamlayabilecekler.  Mesleki eğitimde okuyarak Ustalık Belgesi alan öğrencilerimizin, zorunlu 4 yıllık lise eğitimini tamamlama yükümlülükleri kalkıyor.” diye konuştu.

‘28 ALANDA 142 MESLEK BULUNUYOR’
Çıraklık sürecinde, öğrencilerin, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı olduklarını sözlerine ekleyen Kaymakam Abban; “Mesleki Eğitim Merkezinde eğitim görmek isteyen gençlerimiz için 28 alanda 142 meslek bulunuyor. Çırakların, sigorta primleri devlet tarafından ödenecek. İşveren en az asgari ücretin 3’te 1’i kadar ücret öder, ayrıca bünyesinde çırak çalıştıran işyerlerine, devlet, çırağa ödediği 3’te 1 veya 3’te 2’sinin destek olarak işverene geri öder. Çırak, dört yıl sonunda Mesleki Yeterlilik Belgesi ile yurt dışında da iş bulmasına olanak tanıyan Europass belgesi alacak. Kendi işini kurmak isterse, KOSGEB, Kalkınma Ajansı ve Ticaret Odalarından hibe ve destek alabilecek. Yeni kanunun ülkemize ve ilçemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.