Yüceer, Malatya izlenimlerini anlattı
Depremin ilk günlerinden bu yana Malatya’da bulunan CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer izlenimlerini aktardı. Dr. Yüceer, “Bu zor günleri hep beraber dayanışmayla atlatacağız. Ancak bu acıların bir daha yaşanmaması için bir an önce önlem almak zorundayız. Doğal afetlerin olması kaçınılmaz ama önlem almak da biz insanların elinde” dedi
CHP PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen, 11 ilde büyük yıkıma ve can kaybına neden olan depremin ardından Malatya’ya gitti. Malatya’da depremden etkilenen bölgelerde yardım çalışmalarına katılan ve depremzedeleri ziyaret eden Dr. Yüceer, Malatya’daki izlenimlerini aktardı.
AFAD’ın son açıklamasına Malatya’da yıkılan 2 bin 528 bina olduğu belirten Dr. Yüceer, “Ağır hasarlı 13 bin 106, orta hasarlı bin 706 bina bulunuyor. Malatya, özellikle Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman göz önünde bulundurulduğunda nispeten daha az binanın yıkıldığı enkazın daha az olduğu bir şehir ancak Malatya’da çok sayıda bina hasarlı. Hasarlı olmayan binalara ise insanlar girmekte tereddüt ediyor. Çünkü artçılar devam ediyor” dedi.
ORGANİZASYON EKSİKLİĞİ, HAZIRLIKSIZLIK, DEPREMİ ÖNGÖRMEME HEPSİ BİR ARADAYDI
Deprem arama kurtarma ve yardım organizasyonunda yaşanan eksikliğe değinen Dr. Yüceer, “Depremin ilk günlerinde tüm odak arama kurtarma çalışmalarındaydı. Malatya’da da depremin ilk günlerinde profesyonel ekipler yoktu. İnsanlar kendi imkanlarıyla yakınlarını kurtarmaya çalıştı, profesyonel müdahalede çok ciddi sorunlar yaşandı. Bu sürecin tamamında çok büyük bir kaos yaşadık. Organizasyon eksikliği, hazırlıksızlık, depremi öngörmeme hepsi bir aradaydı” diye konuştu.
BARINMA SORUNU DEVAM EDİYOR
Barınma sorununun devam ettiğine dikkati çeken Dr. Yüceer, “En büyük ihtiyaç barınma. Yurttaşlarımız yerleşik düzene geçmeye çaba gösteriyor. Ancak çadır ve konteyner eksikliği hala devam ediyor. Hatta çadırdan daha çok konteyner talebi var. Çünkü çadırlar bölgenin soğuk hava şartlarına uygun değil. Barınma ile birlikte seyyar tuvalet de çok ciddi bir ihtiyaç. Temiz su ve temiz gıdaya erişim de aynı biçimde. Çünkü özellikle temiz su ve gıda ihtiyaçları bugün giderildiğinde yarın yeniden ortaya çıkan ihtiyaçlar. Temiz iç çamaşırı da özellikle ciddi bir ihtiyaç olarak kendisini gösteriyor” ifadelerini kullandı.
YAŞANAN DAYANIŞMA DEPREMİN YIKICI ETKİSİNE DİRENME GÜCÜ VERDİ
Deprem sonrasında yaşanan dayanışmanın tüm dünyaya örnek olduğunu söyleyen Dr. Yüceer, “Ülkenin ve dünyanın dört bir yanından herkes yardıma koştu. İlk günde enkaz arama kurtarma çalışmalarında olan dayanışma bugün daha çok ihtiyaçlara yöneldi. Yaşanan dayanışma depremin yıkıcı etkisine direnme gücü, yaşanan acılara göğüs germe gücü verdi. Öyle ki gittiğimiz yerlerde ‘Biz sizin için ne yapabiliriz’ diye soran depremzede yurttaşlarımız oldu. Bu zor günleri hep beraber dayanışmayla atlatacağız. Ancak bu acıların bir daha yaşanmaması için bir an önce önlem almak zorundayız. Doğal afetlerin olması kaçınılmaz ama önlem almak da biz insanların elinde” dedi.