Gürer; İşçiler Haklarından vazgeçmeyecek

Gürer; İşçiler Haklarından vazgeçmeyecek
Yayınlama: 25.04.2019
A+
A-

CHP Niğde Milletvekili ve Emek Büroları Merkez Yöneticisi Ömer Fethi Gürer, kıdem tazminatının fona devredilmesiyle ilgili yapılacak düzenlemenin, Türkiye’de işçi çıkarılmalarının önünü açacağını söyledi. Gürer, bu düzenlemenin iş barışını da bozacağından ekonomiyi düzeltmekten çok ekonomik gidişatı daha da zor bir sürece sokacağını belirtti.
 
Gazete Havadis- Cumhuriyet Halk Parti (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, kıdem tazminatlarının fona devredilmesi ve zorunlu bireysel emeklilik sigortası (BES) uygulamasının, ülkemizde yaratabileceği olumsuzlukları sıraladı.
ZATEN SORUNLU OLAN İŞ BARIŞI TAMEMEN BOZULUR
CHP Milletvekili Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan yeni ekonomik planda yer alan ‘Kıdem tazminatının fona devredilmesi’, ‘zorunlu BES’ ve ‘reform adı altında sosyal güvenlik haklarının kısıtlanması’ gibi düzenlemelerin Türkiye’de iş barışını bozacağını, bunun da kalitede, üretimde ve verimde ciddi sorunları beraberinde getireceğini anlattı.
ÜLKEMİZİ SEVİYORUZ; İKTİDARI UYARIYORUZ.
Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, kıdem tazminatlarının fona devredilmesiyle ilgili olarak iktidara uyarılarda bulunan Ömer Fethi Gürer, “Bir milletvekili olarak, geçmişte sendikacılık yapmış biri olarak hükümeti uyarıyorum; ülkemizi seviyoruz, bizim önerilerimizin yaşanması muhtemel sorunların çözümüne yönelik önerilerdir” dedi.
TARİHTE ÖRNEKLERİ VAR
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kıdem tazminatlarının fona devredilmesiyle ilgili programının yeniden değerlendirmesi gerektiğine işaret eden Gürer, “Ekonomik sorunlar ne zaman artarsa, işçilerin ve emekçileri aleyhine yeniden düzenlemeler yapılıyor. Tarihte bu yaşandı” diye konuşu.
Gürer-” Yurt dışından  kredi bulamayan iktidar iç kaynak yaratma arayışını işçinin sırtından sağlamak için yol arıyor, kazanılmış hakları yok ederek hak gaspına yöneliyor. Emeklilikte Yaşa Takılanların yaşadığı mağduriyete tüm çalışanları da eklemek istiyorlar. “dedi.
İŞSİZLİK ARTIYOR, ÇALIŞANLARIN SORUNLARI ARTIYOR
Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarının çalışanların sorunlarına duyarlı olmadığını söyleyerek, “Bunun yansımaları her alanda görülüyor. İşsizliğin 4 milyon 700 bine ulaştığı, geniş tanımlı işsizliğin 8 milyona ulaştığı, genç işsizliğin % 26 ulaştığı bir dönemde iktidar 2,5 milyon kişiye istihdam yaratacağım diyor. İşsizlik patladı. Üniversiteli işsiz sayısı bir milyona ulaştı. Çocuk işçi sayısı bir milyona ulaştı. Çırak ve stajyerlerin sigortalarının başlaması, kadınların SGK öncesi doğum borçlanmasının sağlanması, emeklilerin 2000 öncesi ücretleri ile 2000 sonrası oluşan farkları ortadan kaldıracak intibak düzlenmesinin sağlanması, ek 3600 göstergenin söz verildiği gibi bir an önce uygulamaya alınması, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarına çözüm üretilmesi, taşeronda kadro alamayanların kadro sağlanması, mevsimlik geçici kampanyalı işçilere kadro verilmesi, KİT ve BİT çalışanlarının kadro sağlanması, Taşeronda kadro alanlar kadro alamayanların farklı sorunlarının ele alınması Kamuda kiralık araç şoförleri, Hastane Bilgi İşlemeciler, Görüntüleme merkez çalışanları, Sosyal Tesis çalışanları Karayolları, Demiryolları ve diğer kamu çalışanlarının kadro beklentileri karşılanmadı. Bu gibi sorunların çözümü beklenirken birde Kıdem tazminatı fona devri gündeme getirildi. Bu iş barışını bozacak uygulamadır” dedi.
EMEKÇİLER GÜVENCEDEN YOKSUN DURUMA GETİRİLİYOR 
Açıklanan yeni pakette emekçileri tamamen güvenceden yoksun bir duruma getirecek düzenlemelerin yer aldığını belirten CHP Milletvekili Gürer, “Kıdem tazminatı işçinin işi, aşı, geleceğidir; ona dokunmak emekçilerin için köleleştirme anlayışının devamıdır. Kıdem ile ilgili düzenleme işçilerin haklarını ortadan kaldıran bir şekilde düzenlenmeye dönüşürse çalışma barışını olumsuz etkisinin ekonomiyi daha sorunlu kılacağı da unutulmamalıdır” dedi.
İKTİDAR, EYT’LİLERİN OY PUSULASIYLA VERDİĞİ MESAJI ANLAMAMIŞ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde pek çok seçmenin oy pusulalarındaki AKP hanesinin üzerine “EYT” yazdığının görüldüğünü anımsattı. Ömer Fethi Gürer, “Bu durum, emeklilikte yaşa katılanların (EYT), iktidar partisine gösterdiği önemli bir tepkiydi. EYT’lilerin çoğu da iktidar partisi mensubu olmayan adaylara oy kullandı, bu net olarak yerel seçimlerde sandıklara yansıdı ama iktidar halen emekçilerin tepkisinden, söz verildiği halde kadroya alınmayan taşeron işçilerin tepkisinden, EYT’lilerin tepkisinden ders almamış görünüyor” dedi.
İKTİDAR NE YAPMAK İSTİYOR
Gürer, tüm bunlara rağmen ekonomik reform adı altında emekçilerin haklarını gasp edecek, onları tamamen güvencesiz hale getirecek ve ülkedeki ekonomik krizin faturasını emekçiye kesecek düzenlemelerin önünün açılmasının anlaşılır bir durum olmadığını belirtti.
17 YILDIR EMEKÇİLERİN LEHİNE TEK BİR DÜZENLEME YAPILMADI 
AKP iktidarları döneminde Türkiye’de çalışma hayatının sürekli sorunlarla boğuştuğunu anlatan Gürer, “17 yıldır, işçiler lehine tek bir düzenleme yapılmadı, sürekli aleyhte yeniliklere gidildi. Her krizin faturası, işçilere, emekçilere kesildi. Bireysel emeklilik sisteminden, iş güvenliğine, kayıt dışı çalışanlardan, grev haklarının engellenmesine kadar çok sayıda sorun, Türkiye’de çalışma hayatını bu duruma getirdi” dedi.
İŞÇİLERİN EN ÖNEMLİ GÜVENCESİ KIDEM TAZMİNATIDIR 
Kıdem tazminatının fona devredilmesi ile ilgili düzenleme yapılacak olmasının kabul edilemez olduğuna işaret eden Gürer, “Kıdem Tazminatı emekçilerin en önemli güvencesi olduğu halde ona dahi göz dikmesi anlaşılır bir durum değil, bu noktaya durumun taşınması yeni sorunlar üretir. Kıdem tazminatı uygulaması ile esasen işçinin korunması amaçlanan bir düzenlemedir. Kıdem tazminatı, işçiler açısından maddi bir güvence olarak oluşturulmuş olsa da süreç içinde keyfi işten çıkarmaları da önleyen bir özellik durumuna ermiştir. Kıdem tazminatı işçilerin kazandığı bir haktır. Bunun değiştirilmesi, fona devredilmesi kabul edilemez” diye konuştu.
İKTİDAR KENDİNE YENİ KAYNAK ARIYOR 
Bu sistemin hayata geçirilmesi halinde işçi için var olan çok yönlü koruyucu rolün de ortadan kaldırılmış olacağına dikkat çeken Gürer, kıdem tazminatlarının fona devredilmesinin işçi lehine bir düzenleme olmadığını, bunun iktidar için yeni bir kaynak kullanımı anlamına geldiğini ifade etti.
HER İŞ BİTTİ DE GÖZÜ KIDEM TAZMİNATINA MI DİKTİNİZ?
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kıdem tazminatı konusunda siyasi partilerin bir uzlaşı içinde olmamasına karşı, sendikalar ve demokratik kitle örgütlerinin, kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı tavır sergilediğine de vurgu yaparak, “ Toplumda geniş kitleleri doğrudan etkileyen bu konunun oldu bittiye getirilmesi, var olan sorunları daha da artırır. Ülkenin ekonomik kriz yaşadığı bu süreçte en acil konu kıdem tazminatı olmadığı apaçık ortadadır. İş güvencesi, işsizlik sigortası ve kıdem tazminatını güçlendirici düzenlemeler gerekirken mevcudu daha geriye götürüp işçileri mağdur edecek uygulamaların yeni sorunlar üretmekten başka  bir yararı yoktur” ifadelerini kullandı.
30 GÜN HAKKI KORUNMALIDIR 
Kıdem Tazminatı ödemelerinde 30 gün hakkının korunması gerektiğini de belirten CHP Milletvekili Gürer, tüm çalışanlar için sağlanması gereken kıdem tazminatına erişim engelinin olmaması gerektiğini ifade etti.
KIDEM TAZMİTANI, SORUNLU İŞYERLERİNDE ÖNCELİKLİ ÖDENMESİ GEREKEN KALEM OLMALIDIR 
Gürer, kıdem tazminatının fona devredilmesinin düşünülemeyeceğini, tam tersine işyerlerinde yaşanan sorunların aşılması için devletin ve bankaların ipotekli alacaklarının önüne alınması ve öncelikli ödenecek kalem durumuma getirilmesi gerektiğini de belirtti.
BU IŞIĞI SÖNDÜRMEYİN 
Kıdem tazminatının emekçi için iş, aş, gelecek ve bir ışık olduğunu kaydeden Ömer Fethi Gürer, iktidarın bu ışığı karatmaktan vazgeçmesi, emekçilerin haklarını budama, yok etme, sınırlama anlayışından da vazgeçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
15 MİLYON İŞÇİNİN SADECE 700 BİNİ GREV YAPABİLECEK SENDİKALI
Ülkemizde zaten iş barışıyla ilgili yaşanan pek çok sorunun bulunduğuna vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, 15 milyon çalışandan sadece 700 bininin grevli ve toplu sözleşmeli sendikal haklara sahip olduğunu belirterek, “Örgütlü sendikacılık sınırlı sayıda. Çoğu yerde sendikalara giren işçiler, işten çıkarılıyor” ifadelerini kullandı.
BU DÜZENLEME EKONOMİYİ DAHA DA ZORA SOKAR
Tüm çalışanları ilgilendiren kıdem tazminatı olayının, ekonomiyi düzeltmekten çok, ekonomiye sorun yaratabileceğini anlatan Gürer, yapılan değerlendirmelerde aklıselim davranılması gerektiğini vurguladı.
İŞ BARIŞI BOZULURSA, ÜRETİM DE KALİTE DE BOZULUR
İç barış kadar iş barışının da önemli olduğunu vurgulayan Gürer, “İş barışını yitirdiğimizde üretim, verim ve kalitede düşüş olur. Üretimde sorunlar yaşanır, O nedenle iş barışını bozacak düzenlemelerden derhal vazgeçilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
NE UMDUK NE BULDUK
Ülkemizde halen 5 ay 29 gün ya da 9 ay 29 çalıştırılan geçici işçilerden, işsizlik sigortası fonuna para kesintisi yapıldığını ancak bu işçilerin çıktıklarında işsizlik sigortası fonundan faydalanamadığını hatırlatan Ömer Fethi Gürer, “Yapılacak düzenlemeler ile bu işçilerin 12 ay sürekli işçi kadrosuna alınması ve kıdem tazminatlarının verilmesi beklenirken, işçilerin var olan haklarının da elinden alınacak düzenlemelere gidilmesi, Türkiye’de sorunlu olan iş barışını, daha da içinden çıkılmaz hale getirecektir” diye konuştu.
KIDEM TAZMİNATI DAHA KORUNAKLI HALE GETİRİLMELİ
Gürer, endüstri 4.0’a geçiş sürecinin yaşandığı bir dönemde dünyada ve ülkemizde sanayileşmeyle ilgili oluşacak yeni düzenlemelerde kıdem tazminatlarının daha korunaklı hale getirilmesi gerektiğine de işaret etti.
BU NE PERHİZ BU NE LAHANA TURŞUSU
Hükümetin uygulamaya koyduğu “İstihdam Seferberliği” kampanyası kapsamında 2.5 milyon insana istihdam sağlanacağı ifade edilirken, işçi çıkarılmasının önünü açacak düzenlemelere de kapı araladığına vurgu yapan Gürer, “Bir taraftan seferberlik başlatılarak 2.5 milyon işsize iş istihdamı yaratmayı düşüneceksiniz, diğer yandan işçilerin işten çıkarılmasına olanak sağlayacak düzenlemelerin önünü açacaksınız; bunlar ülkenin hayrına olabilecek düzenlemeler değil” ifadelerini kullandı.
KAOS VE KARGAŞA YARATACAK DÜZENLEME YAPMAYIN
Kıdem tazminatların fona devredilmesi düşüncesinin ülkemiz için çok önemli bir olay olduğunun altını çizen Gürer, “Çalışanlar haklarından vazgeçmeyeceklerdir. Ülkenin hiçbir alanında kaos, kargaşa yaratacak düzenlemelerin önünü açacak uygulamaların hayata geçirilmemesi gerekiyor. İktidar tüm kesimlerin sendikaların, işçilerin, çalışanların onaylamadığı bu tür düzenlemelere yönelmemelidir.” dedi.