Ertem; ‘Şeker Fabrikalarının satılmasına gönlüm razı değil!’

Ertem; ‘Şeker Fabrikalarının satılmasına gönlüm razı değil!’
Yayınlama: 27.02.2018
A+
A-

Son günlerde ülke gündemine damga vuran ‘Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi’ konusunda bir açıklama da Çerkezköy Belediye eski Başkanı Ali Ertem’den geldi. Hükümetin aldığı “şeker fabrikalarının özelleştirilmesi” kararının ilerde doğuracağı sonuçlarından endişeliyim diyen Ertem; ‘10 milyar dolar için stratejik fabrikalarımızı yabancı şirketlerin almasına gönlüm razı değil’ ifadelerini kullandı.


Çerkezköy Havadis- Çerkezköy Belediye eski Başkanı Ali Ertem, Hükümetin aldığı Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi kararına tepki gösterdi.
‘ETRAFLICA DÜŞÜNÜLMEDİĞİ KANAATİNDEYİM’
Şahsi Twitter hesabından konu ile ilgili açıklama yapan Ertem, hükümetin aldığı özelleştirme kararıyla ilgili şu ifadeleri kullandı;
‘Hükümetin aldığı “şeker fabrikalarının özelleştirilmesi” kararının ilerde doğuracağı sonuçlarından endişeliyim. Etraflıca düşünülmediği, kar-zarar hesabının iyi yapılmadığı, insan sağlığına etkisinin hesaplanmadığ, istihdama etkisinin göz önüne alınmadığı kanaatindeyim. Özelleştirme ile fabrikaları alan firmalar 5 yıl boyunca verilen kota miktarınca aynı arazilerden üretilen pancarlarla pancar şekeri üretimi yapmak zorunda olacaklar ama sonrasında ne olacak? 5 yıl sonrasında Türkiye’nin ihtiyacı olan şeker miktarı üretilemediğinde (bilinçli üretilmediğinde) açık nereden ve nasıl karşılanacak? Eğer ihtiyaç şeker miktarı üretilmezse yaptırımı ne olacak? Eğer açık mısırdan elde edilen nişasta bazlı şekerle (NBŞ) kapatılacaksa buna karşın önlemler ne olacak? NBŞ kullanımının halk sağlığına vereceği zarar nasıl telafi edilecek? NBŞ üretiminin artması durumunda pancar üreticileri nerede istihdam edilecek? Bugün %15 olan NBŞ kotası ilerde artırılacak mı? İleri ülkelerde NBŞ kotası aşağı çekilirken(bazılarında 0) bizdeki %15 aşağı çekilecek mi? Fabrikaların ihalelerine NBŞ üreten firmalar girecek mi? Girerlerse bu fabrikaların üretimini kasten düşürüp NBŞ kotasının artırılması için baskı oluşturmayacaklar mı?
Düşürülen üretim sonrasında ortaya çıkan açık ne ile kapatılacak? NBŞ üretiminin %90’ına sahip Amerikan Cargill şirketinin satışı yapılacak fabrikaların bir kısmını alması durumunda yukarıdaki endişelerim daha da katlanıyor. 10 milyar $ için stratejik fabrikalarımızı yabancı şirketlerin almasına gönlüm razı değil. Yapılması gereken NBŞ kotasının %5-8 lere çekilmesi, illa özelleştirilecekse fabrikaların pancar üreticileri ve kooperatiflerine verilmesi, pancar ekim alanlarının artırılarak istihdamın artırılması, NBŞnin zararlarından kurtularak sağlık harcamalarından tasarruf edilmesi. İnşallah bu karardan bir şekilde dönülür.’